Carina

Flugornas herre

Kategori: Allmänt

Lite onödigt vetande så här på fredagskvällen.

Vindsflugor, Pollenia rudis

Det är ofta svårt – för att inte säga omöjligt – att hindra dessa flugor från att ta sig in i byggnader. Det är dock viktigt för många kunder att få klart för sig att dessa flugor inte är något tecken på dålig hygien, ej utgör någon hälsorisk och framför allt inte förökar sig inomhus. Trots att tätningen av huset kan vara svår att genomföra till 100% bör man ändå se över huset. Insektsnät på ventiler och vid takfot, täta runt fönster (även sådan fönster som leder till vanligtvis ej uppvärmda delar), runt kabelgenomföringar (lampor i tak) mm.

Det är när temperaturen faller om höstarna som denna fluga söker skydd på våra vindar. Ofta drabbas samma hus år efter år. Om det sker en temporär värmestegring (sol, milt klimat, varmluft som sipprar ut etc.) i det utrymme som flugorna valt kan deras aktivitet starta upp på nytt.

Att bekämpa denna fluga i dess vanliga miljö är helt omöjligt. Flugan lägger sina ägg bland ruttnande löv. Efter kläckning söker larverna upp daggmaskar och lever i dessa till dess att masken dött. Förpuppningen sker oftast i det översta jordlagret. Flugan hinner med en generation per år – max två vid gynnsamma  förhållanden.



Om ni nånsin undrat var flugorna övervintrar så kan ni nu få svaret. Det är i vårat hus de bor på vintern. Får erkänna att jag aldrig ens tänkt på var flugorna håller hus på vintern men om nån skulle ha frågat mig så skulle jag nog ha svarat, i en jordhåla eller som ägg i en dynghög. Men ack så fel det var. Det är här i Grindstugan de bor. I år har det varit fler än någonsin men Stefan har bedrivit en envis kamp mot dem, särskilt den senaste veckan. Dammsugaren är hans vapen. En kväll uppskattade han att det var 70-80 flugor för att nästa kväll "bara"vara hälften så många och nu är det inte alls så många. Och eftersom de inte förökar sig den här tiden på året så måste det ju ta slut nån gång. För att dom inte ska rymma från dammsugaren och ut i friheten så sätter han fast en plastpåse med en gummisnodd över röränden på dammsugaren.

Kommentera inlägget här: