Carina

Minnet av en smutsig ängel

Kategori: Läst o lyssnat

 
I början av 1900-talet inträffade en egendomlig händelse på den afrikanska kontinenten. Då dyker en svensk kvinna plötsligt upp, som från ingenstans, och står som ägare till en av de största bordellerna i huvudstaden i den portugisiska kolonin Moçambique. Och sen, några år senare, försvinner hon lika spårlöst ur historien. Byggt på det lilla vi verkligen vet om henne skriver jag den här boken. De historiska fragmenten fylls ut, blir en helhet. Maj 1905, Hanna Lundmark står vid relingen på skeppet Lovisa av Sundsvallnär hennes döde man, styrmannen Lars Johan Jakob Antonius Lundmark, sänks i havet. I samma stund minns hon sin fars sista ord: En fattig ängel. Det är vad du är. Ett år senare är hon ägare till den största bordellen i Lorenço Marques. Från att ha varit den förtryckta får hon plötsligt en maktställning, från att ha varit en fattig ängel blir hon Den smutsiga ängeln.
 

Det här var en annorlunda berättelse mot vad jag brukar läsa. Vet inte vad man ska kalla den. Historisk roman? Men på ett lätt och fängslande sett. I mycket handlar den om ude vita ser på de svarta under kolonisationen och det är skrämmande att se att så mycket av detta som finns kvar hos vissa än idag.
Och visst är det lite kittlande att det bygger på fragment ur en verklig händelse. Vad är fantasi och vad hände verkligen?
Ger den en stark 3/5
Kommentera inlägget här: