Carina

Österrike del 6 - Silvergruvan Schwaz

Kategori: Semester -09

Inte så mycket till utsikt idag

Har satt klockan för att komma upp tidigt. När vi vaknar REGNAR det och himlen är alldeles grå. Vid frukosten får vi höra att det ska bli växlande väder fram på dagen och samma imorgon sen på onsdag ska det bli bättre.


Vi tar det lite lugn innan vi åker iväg till Schwatz för att besöka silvergruvan. Tycker det kan passa när vädret är som det är. Vi får köa och vänta en stund innan det är dags att ta på sig rock och hjälm för att sen bege sig in i berget. Vi får sitta i smala vagnar i ett tåg som åker in i en stolle som vare sig är varken hög eller bred. Lite läskigt först eftersom det är rätt mörkt. Påminner om spöktåget. Sen får vi gå en rundvandring med guide och han berättar om hur man fick bort vattnet och in luft i gruvan. Hur man först eldade och hackade för att få loss malm. Senare borrade man hål för hand för att kunna spränga. Det var svårt att hänga med. Det fanns "telefoner" med engelsk röst men när man inte är särskilt bra på varken det ena eller andra språket så missade vi mycket information. I butiken köpte jag ett halsband med hematiter som jag tyckte om

.
Det var här vi var


Stefan i fin rock och hjälm


Mot tåget


Vi väntar


Alla med! Håll in armar och ben!


Här kommer vi!


In i tunneln


Åt det här hållet!


Stefan assisterar vid borrningen

-----------------------------------------------

På hemvägen stannar vi i Wörgel där vi tar en fika. Stefan äter Sachertårta och jag Schwartswald. Den är inte alls som hemma i Sverige. Här är det mycket grädde,  nån chokladmousse och körsbärssylt emellan tunna sockerkaksbottnar (bruna) och nåt hårt bröd i botten. Gott var det!


Sen tittar vi i en vanlig livsmedelsaffär. Hyllorna med alkohol intresserar oss mest och vi förundras över priserna. Vill ju handla med en hel del hem. Kommer att göra det också men får se vad det blir. Stefan är mest intresserad av öl medan jag tycker vin, likörer o sprit är mer intressant.


Till middagen serveras en soppa som är sådär, sen buffe med pasta, potatis, ris och så skär kocken upp skivor av fläsk, skinka, fläskkarré och nån rulle med något segt kött. Till det finns pepparrot och senap o sås. Det finns också kyckling men den missade jag och jag blev mätt ändå. Till efterrätt blir det kaisersmarre med äpplemos och sylt, Gott, gott! Under middagen är det underhållning av ett enmansband. Jag blir danssugen men Stefan vägrar så jag får sitta där.


Jag med halsbandet jag köpte vid ett senare tillfälle