Carina

Sparvhök?

Kategori: Vardag

Är det en sparvhök vi fått på besök vid fågelbordet?
Stefan hade sett den igår och när den dök upp idag igen hann han med att ta en bild.
Inte bästa kvalitén men visst ser det ut att vara en hök.



Och om man läser på så blir jag ännu säkrare.

Om man ser en rovfågel i trädgården är det nästan alltid en sparvhök, Accipiter nisus. Sparvhöken lever i skog i nästan hela Sverige men finns även inne i städer.

Det är en liten rovfågel med korta, trubbiga vingar och lång stjärt. Flykten består av några snabba vingslag, följt av glidflykt på stela vingar. Ovansidan är grå och undersidan är vit med smala, vågräta ränder. Stjärten är också randig, men har grova, glesa band. En gammal hane är blågrå på ovansidan och ljusröd undertill. Honorna har en brun ton i det gråa på ovansidan och är vita med gråa ränder på undersidan. Hos rovfåglar är honorna större än hanarna och hos hökarna är det väldigt tydligt. En sparvhökhona är inte så mycket mindre än en duvhökhane, så det händer att folk tar fel på de bägge hökarna. Men duvhöken är en mer utpräglad skogsfågel och brukar inte söka sig till bebyggelse, så ser man en hök i trädgården är det en sparvhök. Det finns flera saker som skiljer hökarna åt, men jag tar inte upp dem här för det ger inte så mycker att bara läsa om detaljerna, utan att samtidigt kunna jämföra dem på bilder. (Fast om ni vill så kan jag skriva om hur man skiljer dem åt!). En annan tänkbar förväxlingsrisk är tornfalk, som har en liknande silhuett, men den håller inte till i trädgårdar/parker och har en helt annorlunda färgteckning.

Vid fågelbordet äter sparvhöken gärna blåmes, talgoxe, grönfink eller var som nu bjuds... Allt upp till en koltrasts storlek är potentiella byten för höken. Sparvhökhonan klarar att slå större byten än hanen och hon kan t.o.m. ta duvor, även om det inte är så vanligt.

 

Efter att ha läst detta vet jag inte om det är så kul med det här besöket.
Det räcker väl med att katterna smyger omkring och utgör ett hot mot våra små matgäster.
Ska dom nu behöva vara för luftanfall också.

KOMMENTARER:

  • Mary säger:
    2011-11-07 | 21:57:38
    Bloggadress: http://justinlife.bloggplatsen.se

    Spännande med sånt besök vid fågelbodet.

    Den kanske bara är på mellanlandning ett tag? och flyger vidare så ni får ha era småfåglar ifred.



    SV. Hm ... smart, du har helt klart rätt de är de som växer ifatt:)

Kommentera inlägget här: